Sık idrara çıkma nedir tıp?
Sık idrara çıkma, bir kişinin normalden daha sık tuvalete gitme ihtiyacı hissetmesidir. Bu genellikle diyabet, idrar yolu enfeksiyonları, aşırı aktif mesane veya genişlemiş prostat gibi sağlık sorunlarının bir belirtisidir.
Pollaküri ne demek?
• İntrakranial nörojenik mesane görüldüğü durumlarda aşağıdaki belirtiler görülebilir: Pollakiüri: Sık sık ve az miktarda idrara çıkma olarak tanımlanan pollakiüri görülebilir. Sıkışma inkontinansı: Kişi aniden idrar yapma ihtiyacı hissedebilir ve tuvalete gitme ihtiyacı duyabilir veya bu süreçte idrar kaçırabilir.
Sık idrara çıkma latincesi nedir?
Sık idrara çıkma (poliüri), kasık ağrısı (pelvik ağrı), idrar tutamama (inkontinans), bakteriyel kontaminasyon (bulaşma)
Tıpta idrara ne denir?
İdrar sisteminin boşaltım biçimidir. Tıpta buna idrar yapma, idrar yapma veya idrar atılımı denir, günlük dilde ise işeme olarak da adlandırılır. Manneken Pis, idrar yapan bir çocuğu temsil eder. Sağlıklı insanlarda (ve diğer birçok hayvanda) idrar yapma süreci bilinçli ve kontrol altında gerçekleşir.
Poliüri ne demek tıpta?
Poliüri, aşırı idrar üretimi için kullanılan tıbbi terimdir. Poliüri, vücudun çok fazla idrar üretmesi nedeniyle günde (24 saat) 3 litreden fazla idrar atılmasıdır. Bu durum genellikle diyabet, aşırı aktif mesane, genişlemiş prostat ve idrar yolu enfeksiyonunun bir sonucu olarak ortaya çıkar.
Sık sık büyük tuvalete çıkmak neye işarettir?
Alkol tüketimi, stres, anksiyete bozuklukları, şeker oranı yüksek bir diyet veya kötü el hijyeni, yaşam tarzınıza bağlı olarak sıralanabilecek faktörler olabilir. Sık bağırsak hareketlerinin diğer olası nedenleri alerjiler, çeşitli ilaçların yan etkileri, enfeksiyonlar ve gıda intoleranslarıdır.
Hesitancy nedir tıpta?
İnfravezikal obstrüksiyon nedeni olan iyi huylu prostat hiperplazisinde en önemli ve spesifik obstrüksiyon bulgularından biri olan tereddüt, idrar yapmaya başlamada tereddüt veya gecikme olarak tanımlanmaktadır.
Ürolitiazis nedir tıpta?
Ürolitiyazis veya böbrek taşı hastalığı, erkeklerde idrar yolu enfeksiyonları ve iyi huylu prostat hiperplazisi (BPH) gibi idrar yollarının en sık görülen iyi huylu (kötü huylu) hastalıklarından biridir.
BPH nedir tıpta?
Büyümüş prostat genellikle iyi huyludur. Bu nedenle, yaygın olarak iyi huylu prostat hiperplazisi (BPH) olarak adlandırılır. İyi huylu prostat hiperplazisi, yaşla birlikte daha yaygın hale gelen bir hastalıktır.
Tıp dilinde idrar ne demek?
İdrar, çiş veya çiş, insanlarda ve diğer birçok hayvanda böbrekler tarafından kanın filtrelenmesiyle üretilen sıvıdır. Sıvı böbreklerden üreterler aracılığıyla idrar kesesine taşınır ve daha sonra üretra yoluyla boşaltılır. İdrar oluşumu, vücuttaki minerallerin ve diğer maddelerin dengesine etkili bir şekilde katkıda bulunur.
Trigon nedir tıpta?
Mesane trigonu, mesanenin tabanında, iç üretra açıklığı ve iki üreteral orifis ile sınırlanmış üçgen bir alandır. Mesane trigonu, mesanenin tabanında, iç üretra açıklığı ve iki üreteral orifis ile sınırlanmış üçgen bir alandır.
Hematüri nedir tıpta?
Hematüri; idrarda kan, her yaştan erkek ve kadında bir noktada meydana gelebilir. Bu durum, idrar yolu dediğimiz tüm böbrek-üreter-mesane-üretra sisteminden kaynaklanabilir.
Dansite ne demek?
Yoğunluk bir ölçüm birimidir ve ölçülen madde biriminin gramı başına mililitre olarak ifade edilir. Normal koşullar altında, daha yoğun idrar suyu daha yüksek bir yoğunluk değerine sahip olacaktır, çünkü bu idrarın normalden daha fazla çözelti içerdiğini gösterir.
Dizüri nedir tıpta?
İdrar yaparken ağrı veya yanma olarak da adlandırılan disüri, idrar kesesinden idrarı taşıyan tüpte veya genital bölgede idrar yaparken ağrı veya yanma hissidir.
İnkontinans nedir tıpta?
İdrar kaçırma, etkilenen kişinin mesane ve sfinkter kaslarının ani gerginliği ve zayıflaması nedeniyle mesanesinin kontrolünü kaybetmesi ve bunun sonucunda idrar veya dışkı sızıntısı ile sonuçlanan bir durumdur. Mesane kontrolünün kaybından sonra, özellikle idrar kaçırma olarak adlandırılan idrar kaçırma meydana gelir.
Noktüri nedir tıpta?
Nokturi veya gece idrara çıkma ihtiyacı, aşırı aktif mesane, aşırı sıvı alımı veya kronik hastalıklar sonucu ortaya çıkabilir. Bu durum genellikle erkeklerde prostat büyümesi nedeniyle ve kadınlarda ise pelvik organ sarkması nedeniyle yaşa bağlı olarak ortaya çıkar.
Sık idrara çıkma hangi bölümdedir?
Üroloji Nedir? Üroloji, erkek ve kadın üreme organları ve idrar yolları ile ilgilenen tıp bilimi dalıdır. Böbrekler, mesane, üreterler, üretra, penis, testisler, skrotum ve prostat gibi tüm organ hastalıklarının teşhisi ve tedavisi ile ilgilenir.
Sistit neden oluşur?
Sistit, bakterilerin, özellikle Escherichia coli bakterisinin neden olduğu bir enfeksiyondur. Bakteriyel olmayan sistit ise çoğunlukla kemoterapi, aktif seks hayatı, genital bölgenin temizlenmesi, mesane taşları ve menopoz döneminde östrojen eksikliğinden kaynaklanır.
Aşırı aktif mesane neden olur?
Aşırı aktif mesane, enfeksiyon, çeşitli sinir hasarı, ilaçlar ve karın travması nedeniyle aniden idrara çıkma isteğine neden olan bir durumdur. Bu durumun kontrol edilmesi zor olabilir ve kişinin iş ve sosyal hayatında kısıtlamalara yol açabilir.