İşçilerin yasal hakları nelerdir?
İş Kanunu’na göre, temel işçi haklarını genel olarak üç kategoriye ayırabiliriz: Çalışanın yaptığı işin karşılığında ücret alma hakkı İş sağlığı ve güvenliği bağlamında korunma hakkı
2024 isci haklari nelerdir?
2024 İş Kanunu, çalışanların haklarını esasen üç ana başlık altında özetlemektedir: ücret hakkı, eşit muamele hakkı ve işyerinde sağlık ve güvenlik hakkı. Bu haklar, çalışanların korunmasını ve adil bir çalışma ortamının sağlanmasını garanti altına alır.
Özel sektör çalışanları hangi kanuna tabi?
Çalışma koşulları – 4857 sayılı İş Kanunu.
İşçinin görev ve hakları nelerdir?
4/1a işçisinin hakları şunlardır: İşe iade hakkı, kıdem tazminatı hakkı, ihbar tazminatı hakkı, ücret hakkı, fazla mesai ücreti hakkı, yıllık izin ücreti hakkı, haftalık izin hakkı, UGBT hakkı, ayrımcılık tazminatı hakkı, sendikal tazminat, işsizlik ödeneği hakkı.
Işçilerin izin hakları nelerdir?
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin, hizmet süresi; (a) Bir yıldan beş yıla kadar (dahil) çalışanlar için on dört günden az olamaz, (b) Beş yıldan fazla, on beş yıldan az çalışanlar için yirmi günden az olamaz, (c) En az on beş yıl (dahil) çalışanlar için yirmi altı günden az olamaz.
İşçi hangi durumlarda dava açabilir?
Yine çalışan, iş sırasında işverenin araç ve gereçlerine kusurlu bir şekilde zarar vermişse; işveren, çalışandan bunun için tazminat talep edebilir. Ya da çalışanın, iş sırasında işverenin parasını zimmetine geçirmesi veya güvenini kötüye kullanarak maddi çıkar sağlaması hâlinde, işveren çalışana karşı dava açabilir.
İstifa edince hangi haklar alınır?
İşçi haklı sebeplerle istifa ederse, mahkeme yoluyla kıdem tazminatı ve süresiz fazla mesai, yıllık izin, hafta tatili izni gibi diğer haklarını alabilir. 4857 sayılı İş Kanunu, 1475 sayılı İş Kanunu’nu yürürlükten kaldırmıştır.
2024 te işçi maaşı ne kadar?
2024 yılında memur pozisyonu için ortalama aylık maaş 26.064 TL olurken, 2023 yılında bu ortalama 16 TL olacak.
İstifa ederken haklı sebepler nelerdir?
İş Kanunu, haklı sebeplerle istifa edenlere kıdem tazminatı hakkı tanımış ve ayrıca ihbar süresini kaldırmıştır. Haklı istifa sebepleri; sağlık sebepleri, genel ahlaka aykırı davranış ve zorlayıcı sebepler olmak üzere üç kategoride incelenmektedir.
Kendi isteği ile işten ayrılan işçinin hakları nelerdir?
İşyerinden kendi isteğiyle ayrılan çalışanların hakları Çalışan, işyerlerinden kendi isteğiyle ve geçerli bir sebep olmaksızın ayrılırsa kıdem tazminatı alamaz. İşveren, belirlenen süre içerisinde bildirimde bulunmazsa kıdem tazminatı ödenmez. Ayrıca çalışana fazla mesai ve diğer ücret alacakları ödenmez.
İşçi hakkını nasıl aramalı?
Alo 175 tüketici danışma hattımızla tüketicilerimiz, sağlık, can ve mal güvenliği açısından tehdit oluşturan ürünler hakkında bilgi alabiliyor.
Sürekli işçi hakları nelerdir?
İşçi hakları nelerdir? Çalışanın mesleki sağlık ve güvenlik hakkı ve işyerinde diğer çalışanlarla aynı haklara sahip olma hakkı Yeni bir iş ararken eşit muamele görme hakkı. Daha fazla makale… •21 Temmuz 2024
Özel sektör nereye şikayet edilir?
İşyerinde sigortasız işçi çalıştırma, ücret, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai, yıllık izin, iş sağlığı ve güvenliği, mobbing, sendikal haklar, işsizlik ödeneği gibi iş hukuku konularında şikayette bulunmak istiyorsanız Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvurabilirsiniz.
İşçi hangi durumlarda haklı fesih yapabilir?
Çalışanın iş sözleşmesini hukuka uygun olarak feshedebileceği haller İş Kanunumuzun 24. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre çalışan; haklı sebeplerle, sağlık sebepleriyle, ahlak ve iyi niyet kurallarına uyulmaması hâlinde ve nihayet zorlayıcı sebeplerle iş sözleşmesini feshedebilir.
İşverenin işçiye olan sorumlulukları nelerdir?
İşverenin görev ve sorumlulukları nelerdir? 1) Çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlamak. … 2) Mesleki eğitim … 3) Ücret ödeme zorunluluğu … 4) Çalışanlara eşit muamele ilkesi. … 5) Çalışan haklarına önem vermek. … 6) Departmanlar arası koordinasyonu sağlamak … 7) İşveren olarak bireysel gelişime önem vermek.
Kadrolu işçinin hakları nelerdir?
İşçilerin İş Kanunu’na göre hakları nelerdir? Ücret hakkı, işyerinde sağlık ve güvenlik talep etme hakkı, eşit muamele hakkı, dinlenme molası hakkı, fazla mesai ücreti hakkı, temel değişikliklere karşı çıkma hakkı, belirli günlerde izin hakkı.
Kendi isteği ile işten ayrılan işçinin hakları nelerdir?
İşyerinden kendi isteğiyle ayrılan çalışanların hakları Çalışan, işyerlerinden kendi isteğiyle ve geçerli bir sebep olmaksızın ayrılırsa kıdem tazminatı alamaz. İşveren, belirlenen süre içerisinde bildirimde bulunmazsa kıdem tazminatı ödenmez. Ayrıca çalışana fazla mesai ve diğer ücret alacakları ödenmez.
Haksızlığa uğrayan işçi ne yapmalı?
Mobbinge maruz kalanlar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi, CİMER, Alo 170, Kamu Görevlileri Etik Kurulu, Kamu Denetçiliği Kurumu, Türkiye İnsan Hakları Kurumu ile il ve ilçe insan hakları kurullarına başvurabilir.
İşçilerin özlük hakları nedir?
Çalışma hakları, bir çalışanın işverenle olan istihdam ilişkisinde sahip olduğu yasal haklardır. Bu haklar, işe alma, ücretler, çalışma saatleri, tatil ve diğer çalışma koşulları gibi konularda koruma sağlar.