Bingöl’ün eski adı nedir?
İlin eski adı Anadolu halk ağızlarında “ÇEVLİK” olup; dere kenarında bulunan bağ ve bahçe alanı anlamına gelmektedir. Aslında Bingöl’ün eski yerleşim alanı olan Çevlik; Çapakçur Irmağı kenarında bağ ve bahçelerle dolu yeşil bir ovada kurulmuş olup ismine uygundur.
Cebeli ne demek tarih?
Timar sahipleri yıllık gelirlerinin ilk üç bin akçesini kendi geçimleri için kullanırlardı. Buna “kılıç hakkı” denirdi. Kalan gelirlerinin her üç bin akçesi için tam donanımlı bir atlı asker yetiştirmeleri ve gerektiğinde onunla savaşa gitmeleri gerekirdi. Bu askere “cebelü” denirdi.
Çolig ne demek?
“ÇEVLİK” kelimesi günlük dilde “ÇOLİG” olarak varlığını sürdürmektedir. Günümüzde birçok kişi Bingöl ismine ek olarak “Çolig” ismini de kullanmaktadır. Bu isim özellikle kırsal kesimlerde şehir merkezini ifade etmek için kullanılır.
Bingöl’de Türk var mı?
Türkler, Bingöl ilindeki ikinci büyük etnik gruptur. İl nüfusunun yaklaşık %30’u Türk kökenlidir. Zazalar da Bingöl ilinde önemli bir azınlık grubudur. İl nüfusunun yaklaşık %10’u Zaza kökenlidir.
Bingöl Kürt mü Alevi mi?
Öğrendiğimiz kadarıyla Bingöl halkının %80-85’i Zaza… Kürtçe konuşan %15-20 var… Ancak çoğunluğu Kürt kökenli değil…
Bingöl Kürtçe ismi nedir?
Bingöl (eski adı: Çapakçur, Zazaki: Çolik/Çolig, Kürtçe: Çewlîg, Ermenice: փրրրւրրււր, Ermenice: փրրրւրւր, romanizasyonda: Chapaghjur), Bingöl ilinin merkezi olan şehirdir.
Cebelu kime denir?
Osmanlı Devleti’nde tımar sistemi kapsamında, tımar sahiplerinin sefere çıkarken yanlarında götürmek zorunda oldukları tam teçhizatlı askerlere “cebelü” adı verilirdi.
Cebel nedir?
Dilimize Arapçadan gelen Cebel kelimesi “cbl” kökünden türemiştir. Cbl “yüksek yer” anlamına gelirken, “cebel” kelimesi dağ anlamına gelir. Bu kelime Osmanlı döneminden beri birçok deyimde kullanılmıştır. Örneğin, Şahika-i Cebel dağın en yüksek noktası, zirve, doruk anlamına gelir.
Cebeli Tarik ismini nereden almıştır?
Günümüzdeki ismi Arap komutan Tarık bin Ziyad’dan gelmektedir. “Cebel” Arapçada dağ anlamına gelir. Cebel-i Târık “Tarık’ın dağı” anlamına gelir. Boğaz’ın güvenliğini sağlamak için Tarık, Boğaz’ın kuzeyinde burada bir kale inşa ettirmiştir.
Zazalar Kürt mü?
Türk siyasetine etkisi. Zaza milliyetçiliği, Türkiye siyasetinde Zaza kültürünü ve kimliğini korumaktan ziyade, Zazaların Kürt olup olmadığı tartışmasına odaklanmıştır. Türkiye’de, bilimsel araştırmaların aksine, Zaza dili ve Zazalar genellikle Kürt olarak tasvir edilmektedir.
Bingöl hangi ilden ayrıldı?
Cumhuriyetin ilanından sonra Bingöl, 1926 yılında Elazığ, 1929 yılında Muş illerine bağlanmış, 1936 yılında ise il olmuştur.
Zazaca umut ne demek?
ÇHIK: Kıvılcım (Dersim) SATURY: Umut (Çolig/Bingöl) Not: Bölge adlarının yanına yazdığımız kelimeler standart olmayıp genellikle yöreseldir.
Bingöllü Kürt müdür?
Nüfusa göre etnik yapı: %67,7 – Zazalar. %31,3 – Kürtler. %0,8 – Türkler.
Bingöl’de hangi aşiretler var?
Bingöl merkezde yaşayan halk belli başlı aşiretlerden oluşmaktadır. Bingöl merkezde yaşayan en meşhur aşiret Azli, Malani, Yamaçli ve Gövdereli’lerdir.
Bingöl’ün diğer adı nedir?
Bingöl isminin nereden geldiğine dair birçok efsane vardır. Geriye kalan il İslami kaynaklarda Cebel-u Cur olarak geçer. Kibes, Cebel-u Cur ve çevresini fethetmekle görevlendirilir. Kaynaklarda Cebel-u Cur (Çapakçur) olarak geçer.
Bingöl hangi ilden ayrıldı?
Cumhuriyetin ilanından sonra Bingöl, 1926 yılında Elazığ, 1929 yılında Muş illerine bağlanmış, 1936 yılında ise il olmuştur.
Kalan nerenin eski adı nedir?
Bugünkü Tunceli merkezinin eski isimleri “Mamiki” veya “Mameki” (Kirmançi: Mamekiye), “Kalan” (Osmanlıca: قالان, Kirmançi: Qalan) idi.
Bingöl hangi mezheptendir?
%87,1 – Sünniler (çoğunluk Şafii, azınlık Hanefi) %12,9 – Aleviler.
Bingöl’ün neyi meşhur?
Bingöl, yemek kültürü açısından ülkemizin en gelişmiş şehirlerinden biridir. Bingöl’ün kızarmış eti, dut pekmezi, balı ve cevizinin ünü ülke dışına da yayılmıştır. Bingöl’ün diğer en ünlü yerel yemekleri arasında emmenagogue, ayran çorbası, mastuva, sorina pel, tutmaç çorbası ve keldoş yer almaktadır.